Mange av oss har nå fått kjenne på kroppen hvordan det er å ha korona, og en ting er sikkert – det oppleves veldig ulikt! Samtidig er våren i full anmarsj, og mange kjenner kanskje en økt treningsmotivasjon sniker seg på. I den forbindelse ønsker vi å besvare et aktuelt spørsmål – «Hvordan trappe opp treningen etter korona?».
Olympiatoppen har kommet med nye retningslinjer når det gjelder virus- og bakterieinfeksjoner, og det er disse vi tar utgangspunkt i her. De sier blant annet at man ikke skal skille mellom Covid-19 og andre virus- eller bakterieinfeksjoner i forbindelse med opptrening (1).
Som tidligere nevnt er det svært ulike sykdomsforløp blant befolkningen. Et generelt treningsråd ved luftveisinfeksjoner er at man alltid skal beregne minst én feber- og symptomfri dag før man begynner med trening.
Har du hatt et moderat eller mildt sykdomsforløp kan man starte opp treningen ved å gjennomføre en treningstest. Dette forutsetter at ingen av punktene under er gjeldene:
- Har feber eller feberfølelse
- Verk i kroppen
- Føler seg mer sliten enn vanlig
- Svetter i hvile
- Frysninger
- Svimmelhet
- Smerter i brystet
- Tett i brystet
- Slimhoste
- Hoster så du ikke får sove
Er ingen av punktene over til stede og kroppen kjennes klar for økt aktivitet kan man gå løs på treningstesten som gjennomføres i to trinn:
- Test – 10 minutter på 70% av normal treningsintensitet
- Når du treninger på 70% av normal intensitet ligger du på et anstrengende nivå som innebærer at du kan snakke, men må ta pauser for å trekke pusten.
- Stopp etter 10 min og kjenn etter om du fortsatt er symptomfri. Hvis du opplever at dette går fint, kan du trene opp til en halvtime med samme intensitet
- Sjekk responsen og øk gradvis
- Hvis testen gikk bra og du var uten symptomer under og etter treningen, kan du øke treningsmengden de neste dagene. Start med å øke varigheten på øktene, deretter treningsintensiteten.
- Husk å la kroppen hvile godt etter trening og sørg for å være godt restituert før du går i gang med en ny treningsøkt. En fin regel er å bruke like mange dager på å bygge seg opp som man har vært syk og fraværende fra trening/aktivitet.

I figuren henvises det til lokale symptomer som er: Tett- eller rennende nese, nysing, redusert lukte- eller smaksans, trykk i bihuler, sår- eller kløende hals og heshet.
Er du usikker på om kroppen er klar for trening eller hvordan du skal komme i gang, så kan vi fysioterapeuter på e2 Helse hjelpe deg med det. Hvis du ønsker råd og oppfølging i opptreningen og/eller et tilpasset treningsprogram så kan du bestille time hos en av våre fysioterapeuter HER.
Referanser:
1. Olympiatoppen: Retningslinjer for utredning og behandling av luftveisinfeksjoner. Forfatter: Helseavdelingen. Retningslinjer for utredning og behandling av luftveisinfeksjoner (olympiatoppen.no)