3 gode tips for deg som jobber på kontor

Vi vet at lange dager foran skjermen kan tære på både nakke, skuldre og ryggen. Fysioterapeutene våre gir deg tre tips som kan være til hjelp for deg som har kontoret som arbeidsplass.

 

Ergonomi

Sørg for at du har god nok plass på skrivebordet foran deg, slik at du får lagt fra deg underarmene. Enten du sitter eller står og jobber skal du klare å plassere albuene på underlaget samtidig som du rekker bort til tastaturet, der håndleddene skal ligge avslappet. Skjermen bør være plassert slik at du ser rett frem og hviler blikket, uten å anstrenge deg. Forskning viser at dersom vi får støtte til håndledd og underarmer minsker dette belastningen på nakken og skuldrene.

 

Variasjon

Få inn godt med variasjon i løpet av arbeidsdagen. Noen eksempler på dette kan være hyppige mikropauser, enkle kontorøvelser, hente utskrifter et annet sted enn der du sitter, ta trappa, gå når du snakker i telefonen. Hva med å ta en liten spasertur i lunsjen? Enkelte møter kan man også ta mens man går. En gåtur fungerer utmerket som en oppkvikker, setter i gang sirkulasjonen og klarner tankene. Er du så heldig å ha hev/senk pult så kan det vært lurt å starte den første timen av arbeidsdagen i stående posisjon, før du setter deg ned frem til lunsj. Hev pulten før du går til lunsj, slik at når du kommer tilbake står den klar og du får tatt en ny stående arbeidsøkt. Gjenta den samme prosessen på slutten av arbeidsdagen og la pulten stå høyt når du går hjem – dermed er den klar for deg neste dag.

 

Smil!

Smil! Det er stor sammenheng mellom det psykososiale arbeidsmiljøet og forekomsten av muskel-skjelettplager. Har du tenkt på hvordan du selv kan bidra til et godt arbeidsmiljø? Det er ofte de små tingene som teller –  slå av an prat over en kopp kaffe, by på deg selv, fortell en vits.  Husk – et smil smitter like mye som en geip!