Unødvendig eksponering av støv, røyk eller kjemikalier i arbeidslivet

Er du eller dine ansatte utsatt for støv, røyk eller andre kjemikalier i arbeidshverdagen? Da er det avgjørende å opprette og vedlikeholde gode rutiner for hygiene og vask, samt orden og renhold på arbeidsplassen. Mange ser kanskje for seg en oljearbeidere eller bilmekanikere som er dekket i oljesøl, men det er også flere yrker i arbeidslivet hvor det oppstår helseskadelige eksponeringer grunnet manglende fasiliteter for orden, renhold og hygiene.

I enkelte tilfeller kan manglende bruk av verneutstyr, vask av arbeidstøy eller hender være nok for at en arbeidstaker skal blir utsatt for helseskadelige mengder som kan resultere i akutte eller langvarige konsekvenser. Det er dermed svært viktig å ha gode rutiner, opplæring og praksis på arbeidsplassen på slike områder.

 

Hvilke risikoer er forbundet med manglende orden og renhold på arbeidsplassen?

Mange arbeidstakere som arbeider med kjemikalier i arbeidslivet rapporterer om at de kan se eller lukte ulike typer støv, røyk og damp mens de er på jobb.

Ulike produkter og materialer inneholder stoffer som kan være helseskadelig ved kontakt med hud, øyne eller luftveiene. Helserisikoen er aller størst dersom stoffet eller materialet inneholder tre, kvarts (krystallinsk silika), tungmetaller, asbest, sterke syrer/baser eller giftige komponenter.

Når en person puster inn støv eller kjemikalier kan en over tid utvikle ulike luftveisplager og -sykdommer som astma, allergi, KOLS mm. Videre er en del støv- og kjemikalietyper, klassifisert som kreftfremkallende ved opptak gjennom hud og luftveier. På bakgrunn av dette har vi en forskrift om tiltaks- og grenseverdier, hvor flere støvtyper og kjemikalier er oppført.

Andre konsekvenser inkluderer:

  • Økt risiko for skader, ulykker og andre uønskede hendelser på personer og utstyr,
  • Redusert produktivitet,
  • Redusert trivsel,
  • Økt forekomst av konflikter, mobbing og trakassering,
  • Brudd på krav fra leverandører og kunder samt lover og forskrifter.

Videre er det ikke nødvendig å måtte se store støvskyer, eller lukte damper for å bli overeksponert, selv om dette er de mest synlige tegene på høy arbeidseksponering. Utover dette kan faktorer som arbeidsmetode, lagringsrutiner, bruk av vernetiltak, arbeidsklær og renholdsrutiner gi økt risiko for eksponering selv om forurensningen ikke er observerbar for sansene. Vaner som manglede tildekking av hud, mangelfull vask av utstyr og bekledning samt spising, drikking eller røyking uten grundig håndvask kan også medvirke til unødvendig høy eksponering for arbeidstakere.

Det er dermed svært viktig å risikovurdere og gjennomføre effektive tiltak som minimerer  at arbeidstakere eksponeres for unødvendig store mengder stoffer på arbeidsplassen. Dersom dere gjør tiltak vil dere kunne forebygge skader og ulykker, redusere sykefraværet, bedre arbeidsmiljøet og øke produktiviteten over tid.

 

Hva kan vi gjøre for å redusere risikoen vår?

Det er flere tiltak som kan iverksettes for å redusere arbeidstakeres helserisiko ved arbeid med kjemikalier og støvende materialer. Utbredte tiltak som benyttes i bygg- anleggsbransjen er bruk av vann og støvsugere på sager, bor og annet utstyr, samt bruka av støvmasker. I industrien er også bruk av mekaniske vifter og prosessavsug ved arbeidsstasjoner, allmennventilasjon i lokalene samt hyppig renhold utbredt.

Hvilke tiltak som er aktuelle hos deres virksomhet vil variere avhengig av hvilke kjemikalier og materialer som benyttes og hvordan dere benytter dem. Her kan vi i e2 Helse BHT bistå dere med nyttige kunnskaper om stoffene og tilhørende vernetiltak.

 

Hvordan kan bedriftshelsetjenesten bistå oss på dette området?

Hos oss i e2 Helse har vi en yrkeshygieniker som kan hjelpe dere med arbeid tilknyttet eksponering for støv og kjemikalier. Ta gjerne kontakt med vår yrkeshygieniker James Thorpe for en uforpliktende samtale. Han kan bistå dere med blant annet:

  • Kartlegge, måle og risikovurdere arbeidstakeres arbeidseksponering for helseskadelig og sjenerende støv fra tre-, stein-, og isolasjonsmaterialer, kjemikalie-, gips- og metallstøv med flere.
  • Gi råd og veiledning om kilder for mulig frigjørelse av støv og kjemikalier.
  • Planlegging og gjennomføringen av tiltak for å redusere eksponeringen for helsefarlig støv og kjemikalier.
  • Opplæring, kurs, veiledning og informasjon innen bruk av verneutstyr/-tiltak og arbeidsmetodikk for å redusere eksponering.
  • Tips og råd om aktuelle lover og forskrifter.

Husk at selv små endringer kan utgjøre en stor forskjell for å redusere sannsynligheten for helsefare hos dere!

20220629 E2 Helse Portretter James Thorpe