Slitasje i ledd? Bruk det for hva det er verdt! 

Ofte får pasienter beskjed om at det er funnet slitasje i ledd eller i ryggen ved røntgen undersøkelse eller MR og at dette er årsaken til plagene. Med dette følger ofte beskjeden at lite kan gjøres utover det å ta smertestillende medikamenter og at operasjon kan vurderes med tiden. Denne form for slitasje kalles ofte for artrose eller “slitasjegikt”. Ofte kommer det også en tilrådning om å ta det med ro og avlaste leddet eller ryggen eller og tilpasse og redusere fysisk aktivitet for å unngå å utvikle smerterForskning har vist at artrose er den hyppigste årsaken til at folk beveger seg mindre etter fylte 65 år. 

Ro og stillesittende er imidlertid som regel det verste du kan gjøre! Da vil leddbånd og muskulatur stivne opp, muskulaturen blir gradvis svakere og du vil tåle mindre fysiske belastninger. Bevegelse og belastning er viktig for ernæring og “smøring” av brusk og bindevev. Leddenes overflate er dekket av leddbrusk. Leddbrusken kan sammenliknes med en svamp. Når bruskvevet belastes presses det sammen og avfallsstoffer siver ut, når presset avtar suges næring inn igjen via kroppsvæsker. Det samme ernærings mekanismen skjer i ryggens mellomvirvel skiver. Vedvarende ro kan føre til at leddbrusken ødelegges fordi den ikke får nok næring. Da brytes brusken ned fortere enn ny brusk bygges oppog slitasjeprosessen øker. Derfor er regelmessig aktivitet og trening viktig – ikke minst ved leddslitasje! 

Generell fysisk aktivitet er viktig, og det kan være lurt å variere aktiviteten mellom for eksempel gå og løpeturer, stavgang, sykling, langrenn, svømming og dans. Det gjør ofte litt vondt under treningen og gjerne noe smerter etterpå også – særlig hvis du har tatt i litt mer enn du er vant til. Ofte er stivhet og smerter verst i begynnelsen av treningsøkta og blir bedre etter hvert som du blir varm i kroppen. Av og til kan de øke på igjen hvis du har holdt på litt for lenge med samme aktiviteten. Men dette er ikke farlig – og du gjør ikke noe som er “uopprettelig” galt! Du har bare øket dosen litt fort, så da må du dosere litt annerledes, dvs. gjerne da korter økter som du kjører litt hyppigere. Dosering er et stikkord her. Nøkkelen er å finne balansen mellom graden av aktivitet du påfører kroppen din og hvor stor kapasitet kroppen har til å tåle belastningen. Denne kapasiteten kan du gradvis bygge opp over tid. Du må altså finne ut hvilke former for aktivitet og kombinasjonen av disse som passer best for deg, din tilstand og fysikk. I tillegg må du finne mest mulig hensiktsmessig dosering i form av varighet, distanse og hyppighet.  

Ledd utvikler ofte slitasje eller artrose over tid som følge av muskulære svakheter over tid. Vi kaller dette ofte “funksjonelle svakheter”. Alle har vi funksjonelle svakheter. Det som er morsomt er at graden og sammensetningen av disse er høyest individuelle! Derfor er en nøye funksjonell undersøkelse og rådgivning hos fysioterapeut eller kiropraktor her ved e2Helse ofte avgjørende viktig for at du skal komme i gang med å øke aktivitetsgraden din sammen med mest mulig hensiktsmessig opptrening i form av tilpasset trenings og øvelsesopplegg. 

Skrevet av kiropraktor Ståle Hauge

 

Ønsker du at vi skal hjelpe deg? Her kan du bestille en time

Våre dyktige fysioterapeuter Anette, Tone, Susanne og kiropraktor Ståle

20170522 Portrett0320170522 Portrett0220190827 E2 Helse Portrett

20170522 Portrett01

20170522 Portrett01