7 KONKRETE TIPS FRA BEDRIFTSHELSETJENSTEN
Det er flere tiltak du som arbeidsgiver kan gjøre når en ansatt har blitt sykemeldt. Vi vet at sjansen for å komme tilbake til arbeid reduseres drastisk dersom sykefraværet blir langvarig. Dette kan blant annet skyldes at troen på å mestre arbeid blir lavere. En viktig faktor for å komme tilbake i arbeid er den ansattes forventning om at dette faktisk er mulig! En leder som tar dette alvorlig vil ha større sannsynlighet for å lykkes, og lengden på fraværet vil også i stor grad påvirkes av hvordan lederen velger å følge den ansatte opp.
Vi gir deg våre råd, basert på lang erfaring med redusering av sykefravær i norske bedrifter. Forebyggende arbeid med god rekruttering, gode opplæringsrutiner og gode arbeidsmiljøfaktorer er svært viktig. Når derimot sykemeldingen er et faktum, har vi 7 gode tips:
- Ring den sykemeldte kort tid etter sykemelding og hold jevnlig kontakt.
- Vær ikke redd for å spørre hvordan det går, men ha et fokus på arbeidstagerens funksjon og dennes påvirkning på arbeidsevnen.
- Hva skal til for at du kommer tilbake? Utforsk hva den ansatte selv tror og tenker om sine plager i relasjon til arbeid, og undersøk mestringstroen.
- Hva kan bedriften gjøre?
- Hvilke arbeidsoppgaver mener du selv du kan klare?
- Oppfordre til dialog med legen.
- Ta initiativ til dialogmøte med lege, sykemeldte og eventuelt bedriftshelsetjenesten innen 7 uker. Lag en plan for å få den sykemeldte tilbake. Ved langtidssykemelding, hold dialog med NAV-veilederen til den sykemeldte. Les mer om dialogmøte 1 her https://www.nav.no/no/bedrift/oppfolging/sykmeldt-arbeidstaker/relatert-informasjon/slik-folger-du-opp-sykmeldte/dialogmote-1-arbeidsgiveren
- Inviter den sykemeldte til å komme til lunsj eller bare innom en tur.
- Det er viktig for den sykemeldte å høre fra arbeidsplassen, og oppleve at man er ønsket og savnet. Dessuten er det viktig for lederen å holde en jevn og god kontakt med den ansatte selv om han/hun er sykemeldt.
- Tilrettelegg arbeidet i den grad det er mulig.
- Det er mye du som leder kan vurdere. Men husk at tilrettelegging skal være midlertidig, og realistisk for bedriften. Her er det viktig med en forventningsavklaring.
- Arbeidstid
- Arbeidsmengde
- Arbeidsoppgaver
- Hjelpemidler
- Sørg for god informasjon til den sykemeldte om regler og forventninger
- Mange vet ikke at hvis de for eksempel er 50% sykemeldt, så betyr ikke det at man nødvendigvis skal være på jobb 50% av tiden. Det er hvor mye man kan yte som påvirker sykemeldingsgraden. Dette betyr at du gjerne kan være på jobb 100%, men yte 50% på denne tiden.
- Søk profesjonell hjelp
- Dersom det er underliggende årsaker til sykemeldingen, anbefales å få bistand fra en objektiv part, for eksempel bedriftshelsetjenesten eller NAV, til å kartlegge situasjonen.
- I vanskelige saker, der for eksempel sykemeldingen skyldes en konflikt på arbeidsplassen, kan det være godt å ha en objektiv 3. part som kan guide prosessen i riktig retning.
- Søk midler til ekspertbistand! Ekspertbistand betyr at arbeidsgiveren og arbeidstakeren får hjelp fra en nøytral ekspert som har kompetanse på sykefravær og arbeidsmiljø. Eksperten skal bidra til å avklare problemet som fører til sykefravær, og foreslå tiltak som gjør arbeidstakeren i stand til å utføre arbeidet sitt. Målet er at arbeidstakeren skal komme tilbake til arbeid, eller i et annet arbeid hos samme eller en annen arbeidsgiver. Les mer https://arbeidsgiver.nav.no/veiviserarbeidsgiver/tiltak/ekspertbistand eller snakk med oss!
- Bruk bedriftshelsetjenesten!
- Vi har kompetanse på hva som skal til for å forebygge sykefravær og forhindre at fravær blir langvarig.
- Vi kan bistå med opplæring og veiledning i sykefraværsoppfølging.
- Vi kan veilede ledere og mellomledere i tips til gode spørsmål og viktige temaer for oppfølgingssamtaler, samt hjelp til å gjennomføre de mer vanskelige samtalene.
- Vi har spesialisert kompetanse på arbeidsmiljøfaktorer, samt det sykefraværet som skyldes alminnelige livs- og helseplager og lettere til moderate psykiske helseplager, samt muskel- og skjelettplager.
Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg her. Dette brenner vi for!