10 aktuelle råd om kosthold og livsstil

Vi blir alle påvirket av det som skjer i samfunnet vårt om dagen. Korona epidemien er et faktum og mange blir usikre og engstelige og lurer på om det er noe de kan spise eller gjøre for å hindre å bli smittet eller å smitte andre.

Helsemyndighetene ber oss innstendig om å vaske hendene med såpe og vann og å holde avstand til hverandre. Er det mer vi kan gjøre?

Vi på e2 Helse er opptatt av å gi deg som pasient informasjon og veiledning som er forskningsbasert og har et vitenskapelig fundament. Helsemyndighetene sine kostholdsanbefalinger er trygge og fornuftige. Dette er råd som vi på det sterkeste anbefaler nå i en tid hvor vi skal «ruste» oss mot Covid-19.

Se rådene fra helsemyndighetene her:. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen

Utover råd om håndvask og sosial distanse har vi noen råd til deg som kan være lurt å rette fokuset på.

  1. Spis grønnsaker og frukt hver dag.
  2. Gå deg en tur hver dag på minimum 30 min.
  3. Ha gode søvnrutiner
  4. Reduser inntaket av ferdigprodusert mat. Lag maten selv!
  5. Kutte ned på inntak av matvarer som er tilsatt sukker som kaker og godteri.
  6. Spis grove kornprodukter.
  7. Prøv å stress ned – gjerne med meditasjonsøvelser.
  8. Ha en sunn vekt.
  9. Bruk telefonen og sosiale nettverk for å holde kontakt med familie og venner (utover de som er i husholdningen).
  10. Røyestopp! Dette er tiden for å stumpe røyken.

Når vi nå som befolkning står overfor en virusepidemi, er det viktig at hver og en gjør det de kan for å styrke egen helse. Vi anbefaler derfor at man ikke går på dietter eller et kosthold som inneholder alt for lite energi i forhold til ditt daglige energiinntak.

Dagligvarebransjen melder om økt salg av godteri og snacks. Dette kan tyde på et økt behov for å kose seg, trøste seg eller rett og slett kjedespise. Vi mener at det nettopp nå er viktig å opprettholde eller lage seg gode rutiner på hva og hvor mye man spiser.

Dersom du ønsker veiledning ang kosthold og livsstil har vi åpent for telefon- og videokonsultasjoner. I mellomtiden kan du kose deg med denne enkle og sunne retten i påsken. Oppskrift påskeruller

Kontakt oss på:

 

Vennlig hilsen

Kirsti Holt-Nilsen og Mona F. Lystad
e2 Helse avdeling overvekt og livsstil