7 TIPS FOR EN GOD LØPSOPPLEVELSE

Våren er her og en løpetur ute i friluft er høyaktuelt for mange av oss som et deilig påfyll for fysiske og psykiske helse.

Løping krever lite utstyr og er en enkel og effektiv form for trening som kan utføres av de fleste uansett aktivitetsnivå.

For å ha mest mulig glede av løpingen vil en effektiv løpsteknikk hjelpe deg til å få en god opplevelse, bedre fremgang og forebygge skader.

7 tips for en god løpsopplevelse:

1. Oppvarming
Start alltid med en god oppvarming. Det er viktig å komme gradvis i gang for å forberede muskler og sener til øket arbeidskrav. Det kan gjøres så enkelt som å starte med å gå eller jogge rolig. Kjenn at kroppen da blir klar for innsats.

2. Holdning
En god og oppreist holdning med brystet frem og opp, og hoftene frem er et effektivt og godt utgangspunkt for løping. Det er lett å synke sammen i øvre rygg og hoftene når man blir sliten. Når det skjer, prøv å fang det opp og hent deg fort inn igjen ved å koble på støttemuskulatur i mage og rygg. Tilstreb å holde overkroppen godt oppreist. Dette gir bedre bekken og hoftestabilitet som igjen virker forebyggende for belastningsskader i hofter, knær og ankler. I tillegg gir en oppreist holdning større plass for lungene og dermed blir det lettere å puste.

3.Løpesteget
Mange har mye å hente på å løpe med kortere steglengde, dette gjør at du lander med føttene under kroppen, og bruker dermed mindre kraft på å bremse opp bevegelsen, bena fungerer som hjul. Lander du med foten langt foran kroppen, bruker du unødvendig krefter på å bremse opp før du skyver fra igjen. Ved å bruke all energi fremover blir det mindre belastning i ankel-, kne- og hofteledd. Ved kortere steglengde blir det naturlig å øke frekvensen i steget, dvs. flere raske steg. 180 steg pr minutt er anbefalt, for å vite hvor raskt dette er kan du prøve å løpe etter musikk som går i 180 BPM (beats per minute).

4. Armbruk
Armene skal ha samme takt som stegene, beveges i fartsretningen og i høyde med midjen med ca. 90 grader i albuen. All bevegelse skal gå rett frem.

5. Styrke og bevegelighet
Den beste og enkleste måten å unngå skader på er å kombinere løping med styrketrening, og tøyeøvelser. Sterke og fleksible muskler og sener i ben og sterk kjernemuskulatur, er nyttig for å stå rustet til å tåle større belastning under hver løpetur. En sterk kropp bedrer løpsøkonomien, og man kan gjøre det samme arbeidet ved bruk av mindre energi. Det øker også kroppens evne til å produsere mer kraft, og dermed løpe fortere.

For tips til forebyggende og styrkende øvelser se i vår øvelsesbank  HER!

Vi kan også anbefale skadefri.no som har godt dokumenterte programmer delt opp i 3 nivåer.

Sjekk ut: skadefri løping

6. Sko
Når det gjelder sko er det et stort spekter av muligheter. Fra de mest beskyttende sko med mye stabilitet og demping og lav fleksibilitet i ene enden til de minst dempende skoene i andre enden, med lav vekt, mye fleksibilitet, lite støtte og demping.

Generelt kan man si at de med høy risiko for belastningsskader trenger mer beskyttelse, mens rutinerte lette og skadefrie løpere kan bruke lettere og mer fleksible sko.

Skoene bør sitte godt på foten og du skal få lyst til å løpe når du har de på deg!

7.Variasjon
Tenk variasjon i terrenget, avstand og intensitet. Varier for eksempel mellom en rolig og lang tur, kjapp og kort eller la terrenget og dagsformen styre tempoet slik at det blir et naturlig intervall! Ta ansvar for at for at økten blir så bra at du gleder deg til neste gang!

Snør på deg skoene, løp deg en tur i vårluften.  Legg merke til GOD FØLELSEN som kommer snikende på under og etter økten!

God løpesesong ønskes fra e2 Helse!

Ønsker du et tilpasset treningsprogram, løpsanalyse, forebyggende behandling eller behandling av skade. Bestill time HER

Les mer om våre sporty og dyktige fysioterapeuter HER og vår kiropraktor HER

Les også vår artikkel:

Tuva Bilov-Power20190827-E2-Helse-Portrett-Susanne20210819 E2 Portretter18312