7 TIPS FOR EN GOD LØPSOPPLEVELSE

Sommeren er her og en løpetur ute i friluft er høyaktuelt for mange av oss. Dette gjør godt både for kropp og sinn.

Løping krever lite utstyr, og er en enkel og effektiv form for trening som kan utføres hvor som helst.

En effektiv løpsteknikk vil hjelpe deg med å få mer glede av treninga, bedre fremgangen og forebygge skader.

7 tips for en god løpsopplevelse:

  1. Oppvarming
    Start alltid med en god oppvarming. Det er viktig å komme gradvis i gang for å forberede muskler, sener og ledd til økt aktivitet. Det kan gjøres så enkelt som å starte med å gå eller jogge rolig. Kjenn at kroppen blir klar for en innsats.
  2. Holdning
    En oppreist holdning med brystet frem og opp, og hoftene frem er et godt utgangspunkt. Det er lett å synke sammen i ryggen og hoftene når man blir sliten. Om dette skjer, prøv å fang det opp og hent deg inn igjen ved å tilnærme deg utgangsposisjonen. Tilstreb å holde overkroppen godt oppreist. Dette gir bedre bekken og hoftestabilitet som igjen virker forebyggende for belastningsskader i hofter, knær og ankler. I tillegg gir en oppreist holdning større plass for lungene, som gjør det lettere å puste, dette fører igjen til økt effektivitet.
  3. Løpesteget
    Mange har mye å hente på å «flytte» steglengden litt bakover. Kort ned steget når du flytter foten fremover, slik at lander med foten under kroppen, ikke foran kroppen. Beina fungerer som hjul, og du bruker da mindre kraft på å bremse ned bevegelsen og farten du har skapt. Fokuser så på å flytte steglengden litt bakover ved å ha gode fraspark der du merker at du skaper kraft helt fra setet og ut i tåa. Tåa er det siste som forlater bakken før det nye steget kommer, og du skal her kjenne at du presser tåa godt ned i underlaget.
  4. Armbruk
    Armene skal ha samme takt som stegene, beveges i fartsretningen og være i høyde med midjen med ca. 90 grader i albuen. All bevegelse skal gå rett frem.
  5. Styrke og bevegelighet
    Ønsker du å unngå skader er det lurt å kombinere løping med enkel styrketrening og tøyningsøvelser. Styrke og fleksibilitet i beina sammen med en sterk kjernemuskulatur er nyttig for å være rustet til å tåle belastningen under hver løpetur. En sterk kropp bedrer løpsøkonomien, og man kan gjøre det samme arbeidet ved bruk av mindre energi. Det øker også kroppens evne til å produsere mer kraft, som fører til økt hastighet.  For tips til forebyggende og styrkende øvelser – se vår øvelsesbank  HER! Vi kan også anbefale skadefri.no som har godt dokumenterte programmer delt opp i 3 nivåer. Sjekk ut: skadefri løping
  6. Sko
    Når det gjelder sko er det et stort spekter av muligheter. Fra de mest beskyttende skoa med mye stabilitet, demping og lav fleksibilitet i den ene enden, til skoa i den andre enden med lav vekt, mye fleksibilitet, og lite støtte og demping. Generelt kan man si at de med høy risiko for belastningsskader trenger mer støtte, mens rutinerte lette og skadefrie løpere kan bruke lettere og mer fleksible sko. Skoene bør sitte godt på foten og du skal få lyst til å løpe når du har de på deg!
  7. Variasjon
    Tenk variasjon i terrenget, avstand og intensitet. Varier for eksempel mellom en rolig og lang tur, kjapp og kort, eller la terrenget og dagsformen styre tempoet slik at det blir et naturlig intervall! Ta ansvar for at for at økta blir så bra at du gleder deg til neste gang!

Snør på deg skoene og ta deg en løpetur i sommerværet. Legg merke til GO’FØLELSEN som kommer snikende på under og etter økt!

God sommer ønskes fra e2 Helse!

Ønsker du et tilpasset treningsprogram, løpsanalyse, forebyggende behandling eller behandling av skade. Bestill time HER

Les mer om våre sporty og dyktige fysioterapeuter HER og våre kiropraktorer HER

Les også vår artikkel:

20190827-E2-Helse-Portrett-Susanne20220629 E2 Helse Portretter Martin Heierstad