Et mangfold av arbeidstakere i bygg og anlegg, verkstedindustri og reperasjonssektoren utsettes daglig for hånd-arm-vibrasjoner (HAV) gjennom bruk av vibrerende verktøy som drill, vinkelslipere, meiselhammere, bor/piggere, gressklippere med mere.
Langvarig eksponering for vibrasjoner kan over tid føre til utvikling av alvorlige helseplager som nedsatt blodsirkulasjon (best kjent som hvite fingre), nerveskader (prikking) samt redusert kraft og finmotorikk. Samlet er dette kjent som HAVS (Hånd-Arm Vibrasjonssyndrom). Når skaden førsthar skjedd, er det lite til ingen behandlingsmuligheter og vedkommende får dermed en varig reduksjon av livskvaliteten sin.
Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn i 2025
Arbeidstilsynet har varslet økt tilsynshyppighet i bransjer med høy risiko for vibrasjonseksponering i år (ofte i forbindelse med tilsyn om muskel og skjelettplager). Det vektelegges det at virksomhetene har dokumentasjon på risikovurderinger, tiltak og hvordan dere følger opp arbeidstakere som bruker vibrerende håndverktøy regelmessig.
Hva kan vi gjøre for å redusere risikoen vår?
For å redusere risikoen for vibrasjonsskader bør virksomheter:
-
Kartlegge og risikovurdere eksponeringen med estimerte verdier og måling
-
Erstatte vibrerende utstyr med mindre vibrerende verktøy
-
Redusere eksponeringstiden og sikre regelmessige pauser
-
Vedlikeholde og oppgradere verktøy for å sikre lavest mulig vibrasjonsnivå
-
Gi opplæring i riktig bruk og ergonomisk arbeidsteknikk
Bruk bedriftshelsetjenesten som en ressurs!
Vi i e2 Helse bistår med måling og vurdering av vibrasjonseksponering, utarbeidelse av risikovurderinger samt opplæring av ansatte. Sammen kan vi utvikle en tiltaksplan som forbedrer det fysiske arbeidsmiljøet deres og forebygger HAVS. Tidlig innsats er nøkkelen til å ivareta arbeidstakerens helse og redusere sykefraværet.
Ta gjerne kontakt med vår yrkeshygieniker James Thorpe for en uforpliktende samtale.