«Gå som folk!»

Som kiropraktor observerer jeg stadig at pasienter har lagt seg til et annerledes og mindre hensiktsmessig gangmønster. Dette kan virke som en hovedårsak til at mange utvikler smerter andre steder i kroppen eller lokalt i føttene. Årsaker til at folk lett kan begynne å gå litt annerledes kan f.eks. være tidligere skader i ankler eller knær eller nåværende plager i føttene, knær eller hofter. Når man har vondt i benet er det lett å halte på benet når man går, og det er lett å fortsette med denne haltingen – ubevisst, selv om smerten i ankelen eller kneet for lengst har gått over! Jeg har sett barn langt opp i skolealder som har kommet inn med ryggplager som vi med stor sikkerhet kan sette i sammenheng med skade i foten flere år tidligereOg jeg ser ofte at pasienter kommer inn med smerter i kne, hofte eller rygg der det er veldig sannsynlig at grunnårsaken til plagene er et gammelt ankelovertråkk fra lang tid tilbake. Dette virker ofte hemmende på aktive idrettsutøvere og kan virke hindrende for at de skal kunne utvikle og nå opp til sitt ytterste potensial.  

Det skjer viktige og interessante kjedereaksjoner gjennom muskulaturen oppover i benet når foten sparker i fra under gange eller løp. En viktig faktor her er at den store setemuskulaturen  gluteus maximus aktiveres best gjennom et fraspark fra forfoten og stortåen. Dette er igjen viktig for mest mulig hensiktsmessig belastning og funksjon av korsryggens skiver, ledd og muskler. Dersom pasienten av gammel vane etter en skade i benet fortsette å halte på benet vil frasparket fra foten ikke være fullstendig og vil lett bruke mindre og svakere muskelgrupper til å bevege seg framover. Dette kan disponere for smerter på utsiden av hofta, knesmerter og smerter i ankler og føtter samt korsryggsmerter. Nøkkelen til bedring eller eliminering av disse smertene er derfor å bli bevisst på hvordan man bruker muskulaturen i fot, legg og hofte under løp eller gange, og å trene på dette gjennom tilrettelagte øvelser. Kjenn etter selv hvordan stortåa presser ned mot gulvet når du står på ett ben. Kjenn også hvor viktig styrken i stortåa er for at du skal kunne holde balansen og derfor holde deg oppreist. Hold hendene på siden av hoftene og kjenn på hvordan muskulaturen slår inn. Disse musklene vil i øket grad være med på å skyve deg framover når du går med haltende gange, mens den store sterke gluteus maximus vil lettere slå inn når du skyver fra med stortåa. 

Derfor oppfordrer jeg daglig pasienter til å “gå som folk!😊  

Dette er ofte det viktigste tiltaket folk kan gjøre selv i behandlingen av smertetilstander i fot, ankel, legg, kne, hofte eller korsryggen.  

Som regel får pasientene her på e2 Helse tilrettelagte tilpassede øvelser for hjemme-trening eller trening på helsestudio. Vi som behandlere av muskel-skjelett plager ved e2 Helse ser ofte at den viktigste funksjonen med vår behandling er å gi våre pasienter råd og veiledning for at de etter hvert selv skal kunne bygge opp sin egen  funksjonsevne og fysiske kapasitet med mål om å gjøre seg uavhengige av kontinuerlig behandling.  

Individuell veiledning og behandling krever imidlertid en grundig funksjonell undersøkelse hos våre fysioterapeuter og/eller kiropraktor.  

Terskelen for tverrfaglig samhandling til våre pasienters beste er lav hos oss ved e2 Helse – noe vi selv er stolte av! Mange pasienter opplever derfor undersøkelse av både fysioterapeut, kiropraktor og tidvis også lege dersom dette trengs for best mulig tilrettelegging av en individuell behandlingsplan. Dette er et av e2 Helses varemerker. 

 Skrevet av Kiropraktor Ståle Hauge

 

Ønsker du at vi skal hjelpe deg? Her kan du bestille en time

 

Våre dyktige fysioterapeuter Anette, Tone, Susanne og kiropraktor Ståle.

20170522 Portrett0320190827 E2 Helse Portrett20170522 Portrett0220170522 Portrett01